No start-check engine light-cranks but won't fire - Corvette Forums - Corvette Enthusiast Site

Go Back  Corvette Forums - Corvette Enthusiast Site > Corvette Models > Corvette C5 Forum
Reload this Page >

No start-check engine light-cranks but won't fire

Corvette C5 Forum 1997 through 2004

No start-check engine light-cranks but won't fire

  #1  
Old 06-29-2018, 04:54 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2006
Location:
Posts: 13
Question No start-check engine light-cranks but won't fire

98 vert 90k running fine until yesterday. Turning ignition key got some indication of car firing then nothing. Nothing in DIC to show codes. Check engine light lit dimly. After several attempts to start the starting motor would not activate.
Left it alone overnight. Today attempted to start. Turning ignition on got "Corvette" only as the start up message not the whole startup message then DIC went blank. Check engine light on, This time strong cranking for about 12 seconds but did not seem to fire at all like it did yesterday. Again unable to access any codes on the DIC readout.
Could be electrical, could be no fuel. The check engine light says the car knows something is wrong.
Any ideas on what is going on or how to diagnose and fix this problem?
 
  #2  
Old 06-30-2018, 10:28 AM
73shark's Avatar
Super Moderator
Join Date: Apr 2006
Location: KC, MO area
Posts: 2,645
Default

Try putting a scanner on it in the checking for any codes.
 
  #3  
Old 07-07-2018, 04:37 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2006
Location:
Posts: 13
Default

Battery is only 3 months old but new does not mean good. Charged battery for over 24 hours with car electrical system disconnected. Reconnected terminals on battery. Voltage is about 12.5 with ignition turned off. Got partial DIC message "Corvette" then blank. Tried to read codes using Options and Fuel 4 times but nothing shows up. Tried to start car and got absolutely NOTHING. Connected jumper cables to another vehicle with engine running. Voltage read at Corvette battery with digital voltmeter now about 14.4 volts. Put key in ignition and turned it on but didn't turn to start. Got LOW VOLTAGE and REDUCED ENGINE POWER on DIC. Turned key to start and car cranked very fast but no start. Cranked for about 15 seconds and still no start. Tried this 2 more times. Now DIC says LOW VOLTAGE and 6.0 V battery. After several cranking attempts voltage dropped down to 5.6 V.
Either no spark or no fuel. Gas tank is full. Still cannot access normal functions from DIC and cannot access stored codes using OPTIONS and FUEL buttons.
What next? Bad ground? Computer malfunction? CHECK ENGINE LIGHT is on.
 
  #4  
Old 07-08-2018, 01:13 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2006
Location:
Posts: 13
Default

Used an OBD code reader and got code P1518 - Power Control Module to throttle actuator control module serial data circuit code.
Using google found that this may be a bad connection in the wires going from these 2 modules or maybe a bad ground rather than the modules being defective.

Where are these modules?
Where are the serial data circuit wires and connectors?
What is the usual cause of this condition?

Car cranks very well but will not start.
 
  #5  
Old 07-09-2018, 01:48 AM
73shark's Avatar
Super Moderator
Join Date: Apr 2006
Location: KC, MO area
Posts: 2,645
Default

Probably need to get a factory service manual to answer those questions.
 

Thread Tools
Search this Thread
Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.